Έφεση του ΥΠΕΘΟ εναντίον δικαστικής αποφάσεως

Μϊα περιουσία μερικών δισεκατομμυρίων δραχμών του Κληροδοτήματος Συγγρού, τα έσοδα της οποίας θα αρκούσαν για να συντηρούν ες αεί το Δάσος, καταλαμβάνεται εδώ και χρόνια από τον Δήμο Αμαρουσίου χωρίς αυτός να είναι ο νόμιμος κύριός της.

Πρόκειται για έξι στρέμματα γης ευρισκόμενα απέναντι από το Δάσος Συγγρού, λίγο πριν από τα σχολεία του Αμαρουσίου, ανεβαίνοντας την Κηφισίας αριστερά. Αποτελούσαν κάποτε τμήμα του Δασοκτήματος Συγγρού, από το οποίον και απεκόπησαν όταν διανοίχθηκε η Λ. Κηφισίας. Σήμερα χρησιμοποιούνται ως χώρος σταθμεύσεως.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Τρεις φορές στο παρελθόν επεχειρήθη απαλλοτρίωση της εκτάσεως αυτής από τον Δήμο Αμαρουσίου: το 1946, το 1964 και το 1966. Με απόφαση μάλιστα του 1968 είχε ορισθεί ο Δήμος να αποζημιώσει το Κληροδότημα με 5 εκ. δρχ. εποχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως απεφάσισε τότε να καταβάλει μόνον 4 εκ. με αποτέλεσμα η απαλλοτρίωση να μην συντελεσθεί και το 1984 ο Δήμος να ζητήσει από το ΙΓΕ την δωρεάν παραχώρηση της εκτάσεως αυτής. Το 1992 το ΙΓΕ καταθέτει αγωγή εναντίον του Δήμου για παράνομη κατάληψη τμήματος του ακινήτου, ζητώντας ταυτοχρόνως και αποζημίωση για την χρήση του.

Η αγωγή του ΙΓΕ εναντίον του Δήμου Αμαρουσίου εκδικάσθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2004 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και απερρίφθη (απόφαση υπ.αρ. 6667/2004). Στο ΙΓΕ επεβλήθησαν υπέρογκα δικαστικά έξοδα – 20.000 Ευρώ. Επειδή η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη το ακίνητο παραμένει στην κυριότητα του ΙΓΕ.

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Εν τούτοις, στις αρχές Αυγούστου 2003, δηλαδή, πάνω από έναν χρόνο πριν κάν δικασθεί η υπόθεση, ο Δήμος Αμαρουσίου χωρίς να έχει κυριότητα επί του ακινήτου, το εντάσσει σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή “Στρατηγικού Επενδυτή” που θα δημιουργούσε και θα διαχειριζόταν χώρους σταθμεύσεως στο Μαρούσι. Υποψήφιο για πάρκινγκ ήταν επίσης το Γυμναστήριο Σπύρου Λούη, καθώς και χώρος πρασίνου που τελικώς έγινε πάρκινγκ – των πελατών της Microsoft – πρώην τμήμα του Αμαλιείου (Κληροδοτήματος επίσης…). Ως ήτο επόμενον, ο διαγωνισμός δεν προχώρησε ποτέ.

Την 1η Ιουλίου 2005, ο Δήμος αρχίζει να περιφράζει παρανόμως τον χώρο και να εγκαθιστά εξέδρες. Καλείται η αστυνομία, παρεμβαίνει το ΙΓΕ, γίνονται καταγγελίες και ο Δήμος αποσύρει την περίφραξη και τις εγκαταστάσεις του.

Τον Νοέμβριο του 2005, βάσει της πρωτοδίκου – και μη τελεσιδίκου – αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να κατασκευάσει εκεί υπόγειο πάρκινγκ. Τον Φεβρουάριο 2006 το Υπ. Οικονομικών υποβάλλει έφεση κατά της αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Η έφεση κοινοποιείται στο ΙΓΕ που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτε.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΓΕ: ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΧΕΣΗ

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΓΕ μετέχει ο εκάστοτε Δήμαρχος Αμαρουσίου, ο επί κεφαλής, δηλαδή, του νομικού προσώπου που καταπατεί περιουσία του Κληροδοτήματος(!).

Αντιπρόεδρος του ΙΓΕ έχει διατελέσει και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Π. Χριστοδούλου, ο οποίος μάλιστα επί σειράν ετών παρείχε και νομικές συμβουλές στο ΙΓΕ.

Τέλος, ο σημερινός Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Κ. Μπέσης δηλώνει ότι συνεργάζεται άψογα με τον Δήμο(!) (συνέντευξη στο Αθμόνιο Βήμα, 9/3/06).

Αναμένεται η συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.